בכל הנוגע לתחומי האחריות בדירה שכורה, עולה לא פעם השאלה, על ידי משכירים ושוכרים כאחד, מי אחראי לשלם על ההדברה בדירה. בכתבה שלפניכם ננסה להבהיר מתי על כל צד לשלם על ביצוע ההדברה.
שוק הדירות השכורות בישראל נחשב לשוק רחב ובו ניתן להתרשם מדירות רבות המוצעות להשכרה, מכאן שהדיון אודות מי אמור לשלם על הדברה בדירה שכורה מהווה דיון שיש להבהיר בו מספר שאלות.
לצד השאלה החשובה מי אמור לשלם על הדברה בדירה שכורה, חשוב כמובן לבחור בחברת הדברה מקצועית ומנוסה וכזו שיודעת לתת מענה למגוון רחב של מקרים, כשהיא עושה שימוש בסוגי הדברות שונות, בהתאם לבחינת מספר מאפיינים חשובים.
מי אחראי לעובדה כי יש צורך בהדברה?
בחלק ניכר מהמקרים, תישאל השאלה מי האחראי למצב בו יש צורך להזמין מדביר לדירה השכורה. לא פעם, התנהלות הדיירים השוכרים בדירה היא זו שתוביל לצורך בביצוע ההדברה ומכאן שהם אלו שיידרשו לשאת בעלות ההדברה.
ניתן לקחת כדוגמה מקרה בו הדיירים בדירה עוסקים באיסוף של בדים ובגדים ישנים למחזור ו\או מכירה של יד 2, כשאיסוף אותם בדים ובגדים ישנים הביא והכניס לדירה מזיקים שונים, כשאלו הובילו לצורך בביצוע הדברה על ידי מדביר מוסמך.
מנגד, ניתן להצביע על דוגמאות בהן דווקא התנהלות המשכיר היא שהובילה לצורך בביצוע הדברה בדירה השכורה. במקרים בהם, למשל, הדירה השכורה הינה דירה שנמצאת בסמוך לביתו של המשכיר כחלק מביתו הפרטי (למשל, הדירה שימשה בעבר כיחידת דיור נפרדת וכעת זו מושכרת).
מקרה בו, למשל, בחר משכיר הדירה מלהימנע מלטפל במערכת הביוב במקום, כשזו הובילה לפלישה של עכברים וחולדות לדירתו שלו ולדירת השוכרים, אז יהיה המשכיר אחראי בהזמנה ותשלום למדביר לדירה השכורה בעבור הדברה כנגד עכברים.
אחריות המשכיר בהשכרת דירה ראויה למגורים
במסגרת חוק השכירות, נקבע כי בעלי הדירות אחראים להשכיר דירות הראויות למגורים. במקרים בהם דירה המוצעת להשכרה מצריכה הדברה, ביצוע ההדברה והתשלום עליה הם באחריותו של המשכיר, כשעליו, כאמור, לדאוג ולהציג דירה ראויה למגורים בטרם נכנסים אליה דיירים חדשים.
חשוב לזכור, כי לפני כניסת דיירים לדירה המיועדת לשכירות, על המשכיר להציג בפניהם דירה המאפשרת מגורים וזאת בהתאם לחוק השכירות. הדבר כולל כמובן קבלת דירה כשזו נטולת נוכחות של מזיקים וחרקים שונים, זאת לצד קבלת דירה שבה המערכות השונות עובדות (חשמל, גז, מיזוג ועוד) והיא בטוחה למגורים.
חברות הדברה רבות ממליצות לשוכרים לשאול ולברר האם בוצעה הדברה בדירה בה הם מעוניינים, ובמידה ובוצעה, לבדוק איזו הדברה בוצעה, מתי בוצעה ובאיזה היקף. במקרים רבים, מומלץ אף לדרוש מבעל הדירה לבצע הדברה כתנאי מקדים מצידם לחתימה על חוזה.
על בעלי הדירות להכיר כמובן בעובדה כי דירה ראויה למגורים הינה דירה נטולת חרקים ומזיקים למיניהם. פנייה למדביר מקצועי בטרם הדירה מושכרת שוב, תאפשר להם לקבל חוות דעת בנוגע לצורך בהדברת הדירה ואף במתן המלצות לשוכרים לעתיד כיצד לתחזק באופן ראוי את הדירה, זאת בכדי להימנע מראש מהצורך בהדברות נוספות.
להגדיר מראש בחוזה מי אחראי על הדברה
על בסיס הקביעה שמי שאחראי על הצורך בהדברת הדירה הוא זה שישלם עליה, ישנם משכירים ושוכרים כאחד שמעדיפים להקדיש בחוזה השכירות פרק שלם ובו מקרים ותגובות בכל הנוגע לאחריות וביצוע תשלום במקרים בהם יש צורך בהדברה.
ישנם מקרים, בהם משכיר הדירה בוחר לבצע הדברה בדירה בבניין מגורים בכל פעם שמוחלפים בה דיירים, כשביצוע ההדברה מצוין בחוזה עצמו, מה שמבהיר כי השוכרים מודעים לעובדה שהם קיבלו לידם דירה לאחר ביצוע הדברה ובמידה ויש צורך בהדברה נוספת לאחר כניסתם, יש והתשלום עליה יבוא מכיסם או בחלוקה כספית כלשהי עליה יסכימו יחד עם משכיר הדירה.
יש ואחריות ההדברה היא על גורם שלישי?
חברות הדברה ותיקות יודעות להצביע, מתוך ניסיונן הרב, על מקרים בהם האחריות והתשלום על ההדברה יתבצע בכלל על ידי גורם שלישי.
מקרים בהם, בבניינים משותפים, ישנו צורך בהדברת הדירה המושכרת וזאת בשל התנהלות של חלק מהשכנים באופן ש"הזמין" לבניין המגורים ולדירות השונות חרקים ומזיקים שונים. אז, אחריות ההדברה בדירה שכורה והתשלום עליה תהיה על ועד הבית ו\או על אותם שכנים סוררים שהתנהלותם הובילה לצורך בהדברה.
ישנם אף מקרים בהם העירייה או המועצה המקומית במקום פעלו באופן שהוביל להתפשטות מזיקים וחרקים במקום. טיפול קלוקל של עובדי עירייה או מועצה מקומית, למשל, במערכת הביוב בסמוך לבניין מגורים, כשזו הובילה לחדירת חולדות לדירות, תוביל לכך שעל מסגרות אלו לשאת בעלות הדברת הדירות.